Home BEZIENSWAARDIGHEDEN

Hieronder ziet U een paar van de vele prachtige bezienswaardigheden in de omgeving van CERVENY KOSTELEC.

Deze bezienswaardigheden zijn ook in een Word document samengevoegd en op te vragen door op de onderstaande link te klikken:

Bezienswaardigheden.doc

1 TRUTNOV (20 km)


Trutnov is een middelgrote stad met ongeveer 27.000 inwoners. Het afficheert zichzelf als oostelijke toegang tot het reuzengebergte en ligt aan een knooppunt van spoorwegen. Het heeft een geheel gerestaureerd marktplein, dat wordt opgefleurd door een modern zitmeubilair en een drie vuldighuids zuil uit 1704.

TRUTNOV

Verder is er een bron die vernoemd is naar Krokonos, de berggod. Dearcadernerijen zetten zich consquent in de zijstraten voort. Er is een 18e eeuwse Mariakerk. Goede restaurants zijn: Na Struze, Hotel Adam, Bistro Andrea en Radnice. De prijzen liggen echter ongeveer op het dubbele als in Cerveny Kostelec, wat echter wel betekent dat het ook hier nog steeds beduidend goedkoper is als in Nederland.

TRUTNOV

Aan de westkant van Trutnov is een zeer grote winkel, Hypernova, gesitueerd welke men zeer goed kan vergelijken met een Nederlandse Macro. Hier zijn alle westerse produkten volop aanwezig.

2 PEZ POD SNEZKOU (48 km)


Het dorpje Pec pod Snezkou ligt in het dal van de Upa. Het is een goed uitgangspunt om de hoogste top van het reuzengebergte te bereiken. (1602 meter).

PEZ POD SNEZKOU

Daartoe heeft u twee mogelijkheden: met een stoeltjes lift of te voet. De wandeling duurt ongeveer drie uur.De beloning is een geweldig uitzicht tot diep in Polen. Andere routes voeren onder andere langs de Upa naar het natuurreservaat Obri dul.

PEZ POD SNEZKOU

In Pec pod Snezkou is een museum, waar de bezoeker kennis kan maken met de geschiedenis, de flora en fauna van het Reuzengebergte.

3 JANSKE LAZNE (38 km)


Janske Lazne kent en skilift die je naar het grootste skicentrum van Tsjechie brengt. De lift is in 1928 gebouwd en was destijds de eerste in Midden Europa. Het ligt in het Zuid Oosten van het Reuzengebergte en is behalve als vakantieplaats vooral belangrijk als kuuroord. Er zijn ongeveer dertig radioactieve bronnen.

JANSKE LAZNE

Men is daar gespecialiseerd in de behandeling van kinderen, voor wie scholen en sportvoorzieningen aanwezig zijn.

JANSKE LAZNE

Behalve wandelen in de omgeving kan men zich per kabelbaan naar de 1299 meter hoge Cerna Hora (zwarte berg) laten voeren. Boven liggen enkele berghutten annex restaurants. Vanaf hier waaieren wandelpaden naar alle richtingen in een mooie omgeving, waar bos en open stukken met schitterend uitzicht elkaar afwisselen.

4 NACHOD (10 km)


In Nachod, aan de noordkant, is een openlucht zwembad. Boven op de heuvel staat een kasteel, waar je bij helder weer zelfs op een afstand van 50 km Pez pod Snezkou kunt zien liggen. Het kasteel kenmerkt zich door de aanwezigheid van twee beren.

Nachod

Midden op het plein staat de Laurens kerk, van gotische origine maar in de 16e eeuw in renaissancestijl verbouwd. Vanaf het straatje tussen de twee okergele huizen leidt een lange stenen trap naar het kasteel. Vijf binnenpleintjes maken het tot een fraai doolhof. Rondom het bouwsel liggen verzogde tuinen en een Engels Landschapspark. Er is een galerie en een museum in het kasteel.

Nachod

5 BREZINKA (12 km)


Brezinka is een bunker die door de Tsjechen in 1937 is gebouwd, met als doel een verdedigingslinie op te zetten tegen de Duitsers die in 1939 daadwerkelijk ook bijna geheel Polen hadden veroverd.

Brezinka

Brezinka ligt net buiten Nachod richting de Poolse grens. Na de laatste flats van Nachod slaat u rechts af naar Hotel Bonato. Hier parkeert u de auto en gaat vervolgens te voet verder. De wandeling duurt ongeveer 15 minuten. Brezinka is door vrijwillers van Nachod geheel gerenoveerd en heeft een eigen watervoorziening, noodstroomaggregaat en een luchtzuiveringsinstallatie voor een chemische aanval.

Brezinka

In de infomap in het vakantiehuis is een uitgebreide brochure opgenomen van de gehele verdedigingslinie waarvan o.a. ook Dorbosov deel van uitmaakt.

6. ADRSPACHER rotsformaties (30 km)


Vijftien km ten Noorden van Nachod ligt Police nad Metuji en de stad kan een uitgangspunt zijn voor een tocht in Broumovske Steny, een gebied met rotsformaties van zandsteen. Dit kleine gebergte leent zich voor bergbeklimmen met komplete uitrusting. De grillige vormen zijn het resultaat van eeuwenlange verwering en erosie, en zoals gebruikelijk hebben creatieve geesten een verhaal bij elke rots die een gelijkenis vertoont met dier of mens.

Adrspacher

Andere fraaie formaties liggen ten zuid oosten van het toeristische dorp Adrspach. Deze zijn het best te bereiken via de groen gemarkeerde wandelroute vanaf het station van Adrspach dat centraal aan de noordzijde van het berggebiedje ligt. Ook met de auto zijn ze goed te bereiken, vanaf Teplice, even voor het hotel Skalni Mesto begint de route. Broumov ligt 4 km ten oosten van de bergrug en is een bezoek waard vanwege het grote 18e eeuwse klooster, dat in vol barakornaat in het dorp staat. In het klooster zijn kerk, bibliotheek en streekmuseum te bezoeken.

Adrspacher

7. DVUR KRALOVE (25 km)


Ongeveer 25 km te westen van Cerveny Kostelec ligt Dvur Kralove. Deze plaats bezit de op één na grootste dierentuin van Europa. De entreeprijzen zijn zeer laag. (100 CSK)

Dvur Kralove

Tevens is er de mogelijkheid van een bussafari. Deze is gratis.

Dvur Kralove

8. CESKA SKALICE (10 km)


Achter Nachod op ongeveer 10 km van Cerveny Kostelec ligt een stuwmeer richting Ceska Skalice waar gevist kan worden . Tevens kan men er zwemmen, surfen en boten huren.

CESKA SKALICE

Voor de kleintjes onder ons is er ook een pierepadje gebouwd, zodat ook zij zich uitstekend kunnen vermaken. Het meer staat in de omgeving bekend als het Rozkomeer. Het meer is de grootste in de wijde omgeving en heeft een diameter van ongeveer 3 km.

CESKA SKALICE

Tevens is er een grote glijbaan en een prachtige goed onderhouden pier.

9. HARRACHOV (90 km)


Harrachov (686 m) ligt ten noord westen van Krokonose, en is een geliefde verblijfplaats. Het is bekend als skigebied. Tijdens een dagtocht kunt u het gehele reuzengebergte bezichtigen. Harrachov heeft een glasmuseum wat zeker een bezoek waard is.

Harrachov

De populairste skihelling is die van Certova hora, die bediend wordt door drie skiliften. Vanuit deze plaats kunt u een mooie wandeling maken naar de drie kilometer zuidelijker gelegen waterval Mumlava (Mumlavsky vodopad)

Harrachov

10. PRAAG (160 km)


Een aanrader is om een dagtocht te plannen naar Praag. We raden aan om met de trein te gaan.Vanaf Hradec Kralove neemt u de sneltrein naar Praag. U vertrekt om 7.40 uur waarna u al om 09.00 uur op het centraal station in het centrum van Praag aankomt.

Praag

Een plattegrond van het centrum van Praag is bij de link Tsjechie opgenomen. Praag heeft een van de grootste en best onderhouden metrosystemen van Europa en de prijzen voor de gehele dag zijn zeer laag. We raden aan om 17.00 uur weer huiswaarts te keren.

Praag

11. NOVE MESTO (20 km)


Tien km ten Zuiden van Nachod ligt Nove Mesto. Evenals andere steden kenmerkt ook deze stad zich door het prachtig gerenoveerde centrum. Rondom het plein zijn diverse leuke winkeltjes en restaurants. Speciaal aan te bevelen is het ijswinkeltje dat, als je het plein oprijdt aan de linker zijde achter in de hoek is gevestigd.

Nove Mesto

Het kasteel met zijn indrukwekkende tuin is ook zeker de moeite waard om te bezichtigen.
Vooral voor de kleintjes onder ons is het leuk om de toren te beklimmen.
Vandaar uit hebt u een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving.
Bij helder weer kunt u zelfs het ROZKO MEER, waar in de zomerperiode veel mensen verkoeling zoeken, zien liggen. Vanzelfsprekend zijn deze bezoekjes, bij mooi weer, uitstekend te combineren.

Nove Mesto

12. WROCLAW – POLEN (140 km)


Wroclaw is een van de grootste steden in POLEN. U rijdt bij Nachod, via grensovergang Kudawa Zdroj, Polen in, en via de E67 zonder verder af te slaan heel simpel naar Wroclaw. U vindt daar een prachtig plein met uitsluitend voetgangers. Imposante bakstenen gevels van statige gebouwen. Een duidelijk verliefde jongen die zijn vriendin begroet met een kus en haar een roos overhandigt.

Wroclaw

Het lijkt een scène uit een TV serie die zich afspeelt in de vooroorlogse tijd.
Maar dit tafereeltje speelt zich voor ons af, als we in de zomer van 2002 op een van de drukbezette terrasjes zitten op het centrale plein van het Poolse Wroclaw, het voormalige Duitse Breslau.
De tijd stond hier stil.

Wroclaw

Wroclaw mag in navolging van het Duitse Hannover (2000) in het jaar 2010 de wereldtentoonstelling organiseren. Voorwaar een prachtige uitdaging voor een voormalig Oostblokland.

13. SPINDLERUV MLYN (52 km)


Spindleruv Mlyn ligt in het midden van het Reuzengebergte. Zowel in de zomer als in de winter wemelt het hier van de vakantiegangers. Veel groepen Duitse en Nederlandse scholieren/studenten genieten hier steeds vaker van hun wintersportvakantie.

Het stadje is vooral bekend als, bron van de Elbe. Door de Tsjechen PRAMEN LABEN genoemd.

Spindleruv Mlyn

De Elbe ontspringt hier en loopt via Praag, Dresden, Magdenburg naar Hamburg, waarna zij na meer dan 750 kilometer in de Noordzee uitkomt. De wandeling naar de bron, vanaf Spindleruv Mlyn is geweldig mooi. (ongeveer 5 km)

Spindleruv Mlyn

14. BROUMOV (25 km)


Op de rand met Polen, wat verstopt achter de heuvels ligt het prachtige stadje Broumov. Broumov is in 1255 gesticht. Het is vooral bekend geworden om het prachtige klooster dat in de periode 1420-1450 is gebouwd.

Broumov

Het klooster is een mooi voorbeeld van de cultuur en rijkdom dat Tsjechië in deze, maar ook in latere periodes heeft gekend. Ondanks veel oorlogen, zijn veel van deze cultuurschatten bewaard gebleven.

Broumov

15. STACHELBERG (30 km)


Stachelberg ligt ongeveer 10 km ten noorden van Trutnov. Het is evenals Brezinka en Dobrosov een bunker die door de Tsjechen in de periode 1938-1940 als verdedigingslinie tegen de Duitsers is gebouwd.

Stachelberg

Via een wenteltrap gaat u 35 meter diep onder de grond, waar een gangenstelsel is gegraven. Een gids (Duits) geeft een uitgebreide rondleiding.
Duidelijk is te zien hoe, de Tsjechen door de Duitsers zijn overrompelt, en hun werkzaamheden abrupt hebben moeten staken.

Stachelberg

In het fraai ingerichte museum is een makette gebouwd van de toenmalige stellingen die de Duitsers en de Tsjechen die tijd hadden ingenomen.
Boven op de helling kunt u wederom van een prachtig uitzicht genieten tot in Polen.